dissabte, 21 de gener del 2012

Notícia publicada a "el10",en versió paper, el 13 de gener de 2012.


La UNESCO estrena un web sobre el patrimoni del Parc del Montseny

0
La UNESCO estrena un web sobre el patrimoni del Parc del Montseny Probablement s’estaran preguntant què tenen en comú la llegenda del Castell del Brull, l’himne del Figaró, el Ball de les Gitanes o la Festa dels Tres Tombs de la Garriga? La resposta és que totes quatre expressions culturals formen part del patrimoni històric i la tradició ancestral del Montseny.
Així ho recull un projecte elaborat pel Centre Unesco Catalunya, que sota la denominació de Metodologia per a l’inventari del patrimoni cultural immaterial de les reserves de la Biosfera: L’experiència del Montseny, fa un recull de llegendes orals, vocabulari autòcton, endevinalles, jocs, balls o músiques pròpies de tots els pobles i viles que habiten aquesta serralada, amb l’objectiu de contribuir a la preservació i salvaguarda del patrimoni natural i cultural del Montseny. Tot i que aquest és el principal objectiu, no és l’únic, ja que el projecte també pretén promoure el desenvolupament econòmic sostenible del Montseny, enfortir la cohesió social i l’arrelament al territori i situar la Reserva de la Biosfera del Montseny com a referent internacional per a l’elaboració d’inventaris de patrimoni cultural immaterial.
DOS ANYS DE TREBALL
El treball de camp que ha fet possible aquest projecte es va iniciar a finals de 2009 i no es va presentar en societat fins fa poc més d’un mes. Durant aquest temps, una antropòloga, un historiador i un ambientòleg han recorregut el territori, han parlat amb més d’un centenar de persones i han participat en moltes activitats per tal d’elaborar el que s’ha definit com “l’inventari del patrimoni cultural immaterial del Montseny”.
CINC APARTATS
Aquest inventari es divideix en cinc apartats; tradicions i expressions orals, arts de l’espectacle, pràctiques socials i esdeveniments festius, coneixements i usos de la natura i tècniques tradicionals i artesanals. En el primer es poden trobar llegendes com la del Nen amagat de Tagamenent o la Penitenta del Montseny, dites i refranys com La feina del diumenge, el dimoni se la menja, creences com que el Castell del Brull estava habitat per bruixes, endevinalles i un recull de vocabulari autòcton. El segon apartat aborda expressions artístiques i culturals sorgides del Montseny com balls, músiques, obres de teatre, jocs i esports que s’hi han practicat tardicionalment. Per la seva banda, al tercer apartat es fa un recull de les principals festes, fires i aplecs que es disseminen per la contrada i repassa quatre dels esdeveniments històrics més rellevants que es van viure a la regió el segle passat; la declaració del Montseny com a Parc Natural, el garn incendi de 1994, el Quico de les Vernedes i la Guerra Civil espanyola i la Postguerra. El quart apartat del projecte s’endinsa en la relació de l’home i la natura del Montseny i s’expliquen sabers relacionats amb l’ali­mentació com l’elaboració de licors, de conserves o melmelades i pràctiques autòctones com l’apicultura, el carboneig o la ramaderia semiestabulada. Per últim, la darrera part repassa oficis i artesanies tradicionals propis com el treball de la pedra o l’elaboració de rellotges de sol.
El projecte íntegre es pot consultar visitant el portal web http://www.unescocat.org/montseny/cat.
Cristian Gómez · Vallès Oriental

Veure la notícia en l'original digital:
 http://www.el10.cat/2012/01/14/la-unesco-estrena-un-web-sobre-el-patrimoni-del-parc-del-montseny/