
Així ho recull un projecte elaborat pel Centre Unesco Catalunya, que sota la denominació de Metodologia per a l’inventari del patrimoni cultural immaterial de les reserves de la Biosfera: L’experiència del Montseny, fa un recull de llegendes orals, vocabulari autòcton, endevinalles, jocs, balls o músiques pròpies de tots els pobles i viles que habiten aquesta serralada, amb l’objectiu de contribuir a la preservació i salvaguarda del patrimoni natural i cultural del Montseny. Tot i que aquest és el principal objectiu, no és l’únic, ja que el projecte també pretén promoure el desenvolupament econòmic sostenible del Montseny, enfortir la cohesió social i l’arrelament al territori i situar la Reserva de la Biosfera del Montseny com a referent internacional per a l’elaboració d’inventaris de patrimoni cultural immaterial.
DOS ANYS DE TREBALL
El treball de camp que ha fet possible aquest projecte es va iniciar a finals de 2009 i no es va presentar en societat fins fa poc més d’un mes. Durant aquest temps, una antropòloga, un historiador i un ambientòleg han recorregut el territori, han parlat amb més d’un centenar de persones i han participat en moltes activitats per tal d’elaborar el que s’ha definit com “l’inventari del patrimoni cultural immaterial del Montseny”.
CINC APARTATS
Aquest inventari es divideix en cinc apartats; tradicions i expressions orals, arts de l’espectacle, pràctiques socials i esdeveniments festius, coneixements i usos de la natura i tècniques tradicionals i artesanals. En el primer es poden trobar llegendes com la del Nen amagat de Tagamenent o la Penitenta del Montseny, dites i refranys com La feina del diumenge, el dimoni se la menja, creences com que el Castell del Brull estava habitat per bruixes, endevinalles i un recull de vocabulari autòcton. El segon apartat aborda expressions artístiques i culturals sorgides del Montseny com balls, músiques, obres de teatre, jocs i esports que s’hi han practicat tardicionalment. Per la seva banda, al tercer apartat es fa un recull de les principals festes, fires i aplecs que es disseminen per la contrada i repassa quatre dels esdeveniments històrics més rellevants que es van viure a la regió el segle passat; la declaració del Montseny com a Parc Natural, el garn incendi de 1994, el Quico de les Vernedes i la Guerra Civil espanyola i la Postguerra. El quart apartat del projecte s’endinsa en la relació de l’home i la natura del Montseny i s’expliquen sabers relacionats amb l’alimentació com l’elaboració de licors, de conserves o melmelades i pràctiques autòctones com l’apicultura, el carboneig o la ramaderia semiestabulada. Per últim, la darrera part repassa oficis i artesanies tradicionals propis com el treball de la pedra o l’elaboració de rellotges de sol.
El projecte íntegre es pot consultar visitant el portal web http://www.unescocat.org/montseny/cat.
Cristian Gómez · Vallès Oriental
Veure la notícia en l'original digital:
http://www.el10.cat/2012/01/14/la-unesco-estrena-un-web-sobre-el-patrimoni-del-parc-del-montseny/
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada